Kvinna på vift i Egypten

Kvinna på vift i Egypten

Livet och upproret i Kairo

...on the life and hustle on the Cairo streets.

Darth Vader måste bort

politikPosted by Christina 11 Feb, 2011 11:53

I går låg jag utslagen av en förkylning i soffan framför tv:n hela dagen. Jag följde alla ryktena kring Mubarak och min man var lyckligt övertygad om att det vi såg var slutet på Mubarak. Själv är jag en hemsk cyniker, även när jag är sjuk. Även om det låt fantastiskt att gamle Hosni skulle vara halvvägs till Tyskland eller Dubai med sina miljoner, så vågade jag inte tro på det. Det här har detta varit den stora ryktesrevolutionen, på twitter har det gått vågor av rykten, retweetade och spridda på noll tid.

Men trots min inbitna cynism så trodde jag väl att ”ingen rök utan eld” gällde, och att Mubarak väl förmodligen skulle ta ett steg åt sidan och kanske ge Omar Suleiman, vicepresidenten, makten. När Mubarak äntligen framträdde med sitt tal låg jag halvfebrig i soffan och trodde att jag halucinerade, så verklighetsfrånvänd verkade han. Jag blev faktiskt chockad över att han visade noll insikt. Det var provocerande att höra honom tala om "sina 60 år i Egyptens tjänst". Men kanske mest underligt var det att han framställde sig själv som nationens fader, en fader som talade till Egyptens unga. På twitter gjordes jämförelsen med Darth Vader, masken som med hes stämma väser fram ”I am your father!”. Den verkliga världen är sällan så svart-vit ouppdelad i goda och onda som fiktionen, men i det här fallet är det precis så skarpa kontraster. Det finns inget mellanting – Mubarak måste bort.

Hans envisa grepp om makten gör dessutom folk bara argare. Från första början har protesternas slagord varit ”ashaab yurid esqut alnidham”, vilket betyder ”Folket vill att regimen ska falla”, det står på stora banderoller på Tahrir – på både arabiska och engelska. Det var också det slagord som den tunisiska revolutionen startade med och inspirerade egyptierna. Till det har folk även börjat skandera ”Irhal!”, vilket kanske bäst översätts till ”Stick!”.

Men nu har ett annat slagord den senaste veckan hörts mer och mer: ”Thawrah, thawrah, hata alnasser!”. Det betyder ”Revolution, revolution, ända till segern!” och är ett klar eskalering av folkets krav.

Bilderna från Tahrir i går visar en första chock, en stor besvikelse och sedan en uppblossande ilska. Många av de som hade samlats där och som följde presidentens ord svimmade efter hans tal. En väns vän la upp ett helt album med bilder från sjukvårdsstationen på Tahrir. Bilder på människor som svimmat, vimmelkantig och med besvikelse i ögonen. Det är inte bara vi utanför som är chockade – även de som levt hela sina liv under Mubaraks diktatorskap kan knappt tro sina ögon när han fortsätter att tilltala folket som sina undersåtar, barn som ska lyssna på fadern – mitt i en revolution. Den unge mannen med Bayern München-tröja sitter på marken och stirrar framför sig. Hans tröja är uppdragen, förmodligen har läkarna lyssnat på hans hjärta. Men det är inget fel på honom – det är regimen det är fel på, det är den som gör att en hel nation mår dåligt.

Men i dag samlas ännu fler människor – och de är argare än någonsin. För två veckor sedan hade Mubarak kanske kunnat gjuta olja på vågorna, men nu har revolutionen nått det stadium där det är omöjligt att vända tillbaka.

  • Comments(0)//blogg.kvinnapavift.se/#post82