Kvinna på vift i Egypten

Kvinna på vift i Egypten

Livet och upproret i Kairo

...on the life and hustle on the Cairo streets.

Egyptens skrattande revolution

allmäntPosted by Christina 17 Mar, 2011 16:11
Om jag inte får skratta, så är det inte min revolution. Den travestin på Emma Goldmans berömda citat passar in på många egyptiers attityd. Humorn som vapen är inget exklusivt egyptiskt fenomen, men i Egypten har detta vapen utvecklats till perfektion under mer än ett halvt århundrade.

Hajarna i Sharm El Sheikh demonstrerar efter att Mubarak tagit sin tillflykt till semesterorten. De ropar samma slagord som blev kända på Tahrir: ”Vi kommer inte att gå! Han ska gå!”. Teckning: Cheb Makhlouf


Egypten har en tradition av subversiv politisk humor där satir och ironi länge använts för att uttrycka det som inte varit möjligt att säga rakt ut. Karikatyrer är en vanlig form av politisk kritik i Egypten, inte så konstigt i ett land där så många inte kan läsa och skriva.

Ända sedan Gamal Abdel Nassers maktövertagande för nästan 60 år sedan har den politiska kritiken tagit sig uttryck i form av karikatyrer och folkliga skämt, förmedlade med den muntliga traditionen. Det går till och med ett rykte om att Nasser gav den hemliga polisen i uppdrag att samla in alla skämt som drogs om honom. Möjligen kan det ryktet vara just ett typiskt egyptiskt skämt. Hur som helst så var Nassers efterföljare, Anwar Sadat, så medveten om skämtkulturen att han försökte sig på ett skämt om Nasser i ett tal, i ett försök att göra sig själv populär bland folk. Naturligtvis ledde det bara till att ännu fler skämt berättades om Sadat själv. De senaste trettio åren har skämtarna haft en enda huvudperson, Hosni Mubarak, så förmodligen finns det fler skämt om honom än det finns Bellman-historier i Sverige.


Via den arabiska filmindustrin, med alla sina komedier, har egyptierna blivit kända i resten av arabvärlden för sin humor. I andra arabländer kallas egyptier ibland ibn nukta (skämtets son), för sin förmåga att hela tiden dra roliga skämt.

Att skämta om diktatorn är självklart inget unikt för Egypten. I Syrien har jag fått höra flera skämt om familjen Assad. Skillnaden är att de förmedlas i halvviskande ton, i förtroende. I Egypten däremot är skämtet det gemensamma samtalsämnet och var så även under Mubarak. I ett stort gäng på en gatuservering kunde någon högljutt berätta en rolig historia, som fick mer än bara de närmsta vännerna att skratta. Jag minns att jag var förvånad över det jag uppfattade som politisk öppenhet, men att en vän tog mig ur den villfarelsen:

- Han låter oss skämta, eftersom han omöjligen skulle kunna stoppa 80 miljoner egyptier från att skratta. Men om du på allvar kommer med kritik – då blir det farligt.

Och hon hade säkert rätt. Mubaraks regim var inget stasisamhälle (likt Syrien) där någon som skämtade blev angiven och fängslad, men alla visste att bortom skämtet fanns en skarp gräns som var livsfarlig att överträda.


Den muntliga humorn har regimen haft svårt att komma åt, medan den tecknade politiska satiren legat värre till. Ett exempel på det är rättegången mot tecknaren och författaren Magdy al Shafee och hans förläggare, för serieboken ”Metro”. Den tecknade berättelsen handlar om den fattiga ungdomens sista utväg för överlevnad – att råna en bank. Men den kritiska satiren visar att den politiska makten är de största rånarna. Att en tydlig karikatyr av en känd makthavare är med gjorde budskapet omöjligt att missförstå. Och i ett land där väldigt få läser, har politisk satir i tecknad form stor sprängkraft.

Regimens förlängda arm i rättsväsendet insåg dock att direkt censur av politisk kritik varken ser bra ut utomlands eller bland den inhemska oppositionen. Därför fälldes ”Metro” inte för politisk satir, utan för en tecknad bröstvårta som syns i en ruta i albumet. På så sätt kunde domaren hävda att han värnade den allmänna moralen – när han egentligen såg till att förbjuda regimkritiken.


Skrattet och humorn kan fungera som överlevnadsstrategier. Egyptierna överlevde 30 år under Mubarak med ett leende på läpparna, eftersom de åtminstone hade roligt på diktatorns bekostnad. Det politiska skrattet är en ventil som lättar lite på trycket och samtidigt bär på en sekundkort befrielsekänsla. Men skämten lyckas med en annan sak också, att underminera makten, att urholka folks övertro på regimen. Kan du skratta åt något så är det kanske inte så farligt. Ju fler gånger du tänker på diktatorn som korkad desto mer absurt ter det sig att han ska sitta och styra. Och ju fler gånger du hör politiska skämt desto mer inser du hur utbredd ilskan är. När skämtet blir något som binder samman folk, skapar gemenskap mellan främlingar, då vet du också att alla egentligen vill gå ut och protestera öppet mot regimen – om de bara vågade.


Skämten bär ofta också på en kollektiv kunskap om diktatorns övergrepp eller korruption. Som den här roliga historien:

Turisten kommer in på en restaurang och ser tre porträtt på väggen. De föreställer presidenterna Nasser, Sadat och Mubarak, men det vet inte turisten, så han frågar ägaren:

- Vem är det du har på väggen?

- Den förste är mannen som såg till att Egypten blev av med monarkin, den andre slöt fred med Israel och mördades.

- Och vem är den tredje?

- Han är far till min affärspartner.

Genom att sådana skämt spreds vitt och brett fick folk en up

pfattning om korruption eller tortyr och maktmissbruk – trots att det inte finns något Uppdrag granskning och medierna varit vingklippta.

Enbart ett skratt fäller aldrig någon regim. Men skrattets styrka kan användas som ett lackmuspapper för att avgöra om regimen är på väg att falla. Om folk bara drar på munnen och fnissar lätt, eller bara tillåter sig skratta hemma i sin egen vrå, då är rädslan starkare än humorn. Men när folk gapskrattar åt diktatorn ute på gatan, då är hans dagar säkert räknade. Att skämta om det vi är rädda för blir också ett sätt att använda galghumor för att våga göra motstånd.


Skämten har också hela tiden varit en del av revolutionen, de flödade fritt på Tahrir och hittade snabbt vägar ut på nätet där de delades vidare. Den här, och en lång rad liknande skämt, spreds efter den andra demonstrationsfredagen:

Mubarak frågar sin nyutnämnde premiärminister Ahmed Shafiq:

- Är folket kvar på gatorna?

- Ja.

- Men… var inte i går ”fredagen för avfärd”?

- Jo.

- Vadå? Fick folk inte visum?

När dagarna gick med demonstrationer över hela Egypten och Mubarak fortfarande vägrade lämna ifrån sig makten dök en ny typ av skämt upp. Bland annat sades att ett nytt verb borde läggas till i uppslagsverken: Att mubaraka, i betydelsen att sitta fast, klistrad vid något.

På temat ”därför är Mubarak sen med att avgå” kom folk med den ena lustiga förklaringen efter den andra:

Varje gång han ska ge sig iväg är det utegångsförbud.

Han har svårt att få ner alla guldtackorna i sina Louis Vuitton-väskor.

Han försöker kolla in Saudiarabien på Google maps, men glömmer bort att han stängt ner internet.


Efter Mubaraks fall exploderade satiren och humorn. Det korta pressmeddelandet som vicepresidenten Omar Suleiman läste upp för att förkunna att Mubarak avgått rullade om och om igen i tv. Folk såg det så många gånger att de la märke till säkerhetsvakten med bister min, som stod snett bakom Suleiman. Inom några timmar hade en grupp vid namn ”Al ragel illy wara Omar Suleiman”/”Mannen bakom Omar Suleiman” startats på Facebook. Alla undrade vem mannen var och plötsligt hade en massa människor klippt in honom i de mest absurda sammanhangen. Han dök upp i bakgrunden på bilder från filmen Gladiator, och som en duplicerad Mr Andersson i en Matrix-pastisch. Andra spann vidare på skämtet och när mannens barn tyckte att uthängningen var jobbig lades den gruppen ner och en ny startades, nu en hyllning med kravet att mannen bakom Omar Suleiman skulle bli ny president.

När de libyska demonstrationerna startade mindre än en vecka senare fick naturligtvis ”Kvinnan bakom Ghaddafi” en egen grupp på Facebook.


Men förmågan att skämta om precis allting kanske bäst illustreras med en ögonblicksbild från kvällen den 11 februari. Det sköts fyrverkerier på Tahrir och folk strömmade till för att fira att de blivit av med en diktator. Runtom i världen talade politiker högtravande om ”historiens vingar som svepte genom det egyptiska samhället” och reportrar fick något högtidligt över sig när de skulle återge denna segerglädje.

Då tar en man fram sitt plakat och klottrar på nytt. Men i stället för ett slagord skriver han: ”Kom tillbaka, presidenten, vi skämtade med dig”.


av Christina Lindström

Publicerad i Arbetaren Zenit, 17 mars 2011


Direkt efter att Mubarak tvingats lämna presidentposten går den här mannen ut med skylten: ”Kom tillbaka, presidenten. Vi skämtade med dig. / Dolda kameran”Här är några fler skämt om Hosni Mubarak:

Dödsängeln kommer ner till Hosni Mubarak och säger till honom att ta farväl till det egyptiska folket. ”Varför det? Vart ska de ta vägen?”

***

Hosni Mubarak, Barack Obama och Vladimir Putin sitter i möte, när Gud plötsligt talar till dem och säger att jorden kommer att gå under om två dagar. Alla tre skyndar hem till sina länder och håller tal inför folket.

Barak Obama säger: ”Jag har en god och en dålig nyhet. Den goda nyheten är att Gud existerar, den dåliga nyheten att jorden går under om två dagar.”

Vladimir Putin säger: ”Mitt folk, jag har två dåliga nyheter. Den första att det vi trott på i generationer inte är sant, Gud finns visst. Det andra är att jorden går under om två dagar.”

Hosni Mubarak säger: ”Mitt folk, jag två fantastiska nyheter! För det första har jag precis haft ett toppmöte med Gud, för det andra har han berättat att jag kommer att vara er president för alltid!”

***

När Nasser blev president ville han ha en vicepresient som var mer korkad än han, så han valde Sadat. När Sadat blev president tänkte han likadant – och valde därför Mubarak. När Mubarak blev president utsåg han inte någon vicepresident, eftersom han inte kunde hitta någon som var mer korkad än han själv.

***

För att bättra på sitt rykte gör Hosni Mubarak besök i skolor. Efter att ha hållit ett långt tal om sin egen förträfflighet får barnen ställa frågor

10-årige Ahmed räcker upp handen och säger:

”Jag har tre frågor till dig. Den första: Varför har du styrt i 30 år? Den andra: Varför har du ingen vicepresident? Den tredje: Varför har dina söner en del i alla företag?”

Precis då ringer klockan ut för rast och Mubarak säger att de ska fortsätta efter rasten.

När de kommit tillbaka säger Mubarak:

”Var var vi? Jo, just det ni får lov att ställa frågor. Är det någon som har en fråga?”

Lille Ibrahim räcker nu upp handen.

“Varsågod och ställ din fråga!”

”Jag har fem frågor. Den första: Varför har du styrt i 30 år? Den andra: Varför har du ingen vicepresident? Den tredje: Varför har dina söner en del i alla företag? Den fjärde: Varför ringde det ut för rast tjugo minuter för tidigt? Den femte: Var har du gjort av Ahmed?”

***

En man är på väg hem genom öknen när hans bil går sönder. Först väntar han en dag, men ingen annan bil kommer förbi. När så ett flygplan flyger över honom sätter han fyr på sitt bagage för att de ska se honom. Men ingen lägger märke till honom. När nästa flyplan kommer sätter han fyr på sin bil. Fortfarande ingen hjälp. När ett tredje flygplan kommer flera dagar senare river han av sig kläderna och eldar upp dem. När fortfarande ingen hjälp kommer skriker han i desperation: ”Fan ta regimen!” Inom tio minuter har polisen kommit och fängslat honom.

***

En räv lyckas ta sig över gränsen till Sudan. I Sudan frågar de honom varför han flydde från Egypten.

”De fängslar alla kameler i Egypten!”

”Men du är ju inte kamel…”

”Försök säga det till polisen!”

***

Vad är den perfekta dagen för Mubarak? En dag när inget händer.

***

Mubarak sitter ensam i sitt kontor och grubblar i flera timmar. En av hans rådgivare kommer bekymrad in och frågar:

- Mubarak, kan jag hjälpa er?

- Ah, tack! DET är mitt namn.

  • Comments(0)//blogg.kvinnapavift.se/#post88

Good bye all my friends!

allmäntPosted by Christina 16 Apr, 2009 12:14

After almost three months here in Egypt I don’t feel like leaving at all!

Aeiza aoud hina lakin mish mumik aeshan alshoghel bitai…

I will remember you all and hopefully come back very soon.

This is what I remember the most, and some of many reasons why I will miss every single one of you:

A – for his true friendship, for dancing tango with me and for showing me the alternative scene.

W – for our chats at Taqaiba, for her hard studying and for letting me into her life.

S – for her brave political activism and for sharing her thoughts and tears with me.

A – for our chats at Taqaiba, her intricate love life and for her frankness and humour.

D – for opening her house to me, letting me know all her friends and for making me feel very special.

R – for her beauty and shy kindness and for driving me home in the nights.

K – for his way of saying Eshtat while smoking hashish and for being an Egyptian Che Guevara.

M – for her translations when I was in need, our coffees at Costa and for rescuing me when I fainted.

S – for her caring ways and for trying to teach me belly dancing.

L – for being such a creative and ambitious woman despite all her restrictions.

M – for his helpfulness and always being there for me.

N – for showing me that veiled women can be cool, funny, smart and rebellious and for helping me get a golden memory.

D – for being a bit crazy and for taking me on nightly escapades.

A – for his eyes on me and for being a gentleman.

H – for her cool and cruel way of turning down the real Madonna and for being herself 100%.

M – for her frankness when it came to talking about sex.

M H – for always welcoming me at his hashish drenched place and for his brave work for the freedom of speech.

M – for being a true artist and for his cool hairstyle.

N – for his help in studying and for taking me to a crazy party when I needed it badly.

D – for her broken heart and her true shyness.

M – for his cruel joke with A and for driving me home.

And again S, D, D, D, D, R, L, H, N and S for inviting me into your cool gang and for all the shisha we smoked together at Strano.

  • Comments(1)//blogg.kvinnapavift.se/#post69

Jag har drabbats av Kairosyndromet

allmäntPosted by Christina 15 Apr, 2009 15:47

Den som har fördomen att egyptier är hetsiga, dramatiska och skriker mycket, har faktiskt inte helt fel.

Men efter snart tre månader här i Kairo har jag en diagnos. Det sitter inte i blodet utan i svetten. Staden är så påträngande att den öppnar ens porer och kryper in.

Det är inte bara luften man andas utan allt runt omkring som går en på nerverna.

Som ett barn som drar i mammas kjol hela tiden, en fluga som envisas med att landa på ens näsa för femtioelfte gången, en kran som droppar eller känslan att springa mot strömmen.

Det går inte att komma undan, staden är där hela tiden, den håller en vaken om nätterna och torterar en med oljud, hetta och trängsel om dagarna.

Jag har blivit smittad av Kairo. I början oroade jag mig för att dra på mig Tutankhamuns hämnd och tvingas sova på toaletten. Men trots allt äckligt kranvatten jag hällt i mig och alla kackerlackshak jag käkat på så har min mage mått fint. Det jag missat är att jag drabbats av något annat istället: Kairosyndromet.

En djurisk ilska bubblar fram

Det smyger sig på och trots de uppenbara symptomen så är en del av syndromet att man inte har tid att stanna upp och ta ett djupt andetag och se sitt eget beteende.

Hemma är jag en väldigt lugn och sansad person, som ibland till och med har för långt till ilska. Jag tänker innan jag talar och kan nog till och med bli sedd som känslokall av många. De människorna skulle bli chockade om de såg mig här i Kairo.

Helt plötsligt kan en djurisk ilska bubbla fram, jag skriker högt, kastar upp taxidörrar i full fart om chaufffören inte kör den väg jag vill, jag kan vända mig om, sätta händerna i sidorna och utnyttja mitt fulaste ordförråd mitt på gatan om någon man stör mig.

Känslornas berg-och-dal-bana

Men det är inte bara ilska och aggressioner som kommer upp till ytan här, alla känsloyttringar förstärks som solen genom ett förstoringsglas en sommardag, tills man börjar brinna.

Alla nerver ligger utanpå kroppen, alla känslor väntar på minsta lilla tillfälle för att hoppa fram. Det är som att befinna sig på ett tivoli; ena stunden är det spöktåget, nästa tur är i berg-och-dal-banan och efter det bär det direkt iväg till lustiga huset med en sockervadd nertryckt i halsen. Jag skrattar så att jag kiknar, får kramp i magmusklerna och träningsvärk i kinderna. Stunden senare kan jag gråta.

Jag började med en örfil

I går var jag ute med mina vänner. Vi gick till Latex, en nattklubb i botten av Nile Hilton, och dansade. Naturligtvis hade vi hur kul som helst. Men när en snubbe kom fram till mig brusade jag direkt upp och trots att han bara frågade något i stil med vad jag hette och var jag kom i från så tyckte jag att han var för närgången och försökte träffa honom med en lavett. Tyvärr hade han vanan inne och fick upp en hand som skydd.

Men när örfilade jag senast upp en man i Sverige? Inte detta årtusendet i alla fall.

Som en konstant tonårsfylla

Efter att ha skakat rumpa i ett par timmar tog jag en paus och satt och pratade med en av mina nära vänner här. När hon blev påmind om att jag ska resa hem strax började tårarna spruta – på oss båda. Så där satt jag på en nattklubb i Kairo och grät så att kroppen hoppade. Det låter som tonårsfyllorna, då hormonerna bubblade i en och man inte kunde hantera alkohol, men allt detta skedde i nyktert tillstånd och det är länge sedan jag var tonåring.

Min metamorfos från lugn och moget övervägande till kaotiskt hetsig och galen är förhoppningsvis möjlig vrida tillbaka. Kanske är motgiftet något så enkelt som ett glas Stockholmsvatten. ”Världens bästa vatten” kan nog återställa vem som helst till en kall och stressad svensk.

  • Comments(4)//blogg.kvinnapavift.se/#post68

Slöjan och sminket - en egyptisk duo

allmäntPosted by Christina 13 Apr, 2009 15:23

- Kolla där, vilken dubbelmoral, säger Ahmed och kan inte släppa blicken från kvinnans runda bak som accentuerats genom att hon har en tajt kjol och ett brett skärp över höften.

För varje steg hon tar rullar hennes höfter och baken svänger lockande fram och tillbaka.

Problemet sitter inte där, utan betydligt högre upp. Kvinnan är nämligen muhaggaba, beslöjad.

Det finns många olika sorters huvuddukar, slöjor, sjalar. Här finns de svartklädda med täckt ansikte och svarta handskar, allt för att inte visa en millimeter hud.

Men de är inte särskilt vanliga. Det är däremot glittersjalarna i regnbågens alla färgen som snitsigt skulpterats på huvudet så att det är vackrare än vilken frisyr som helst. Ibland kan de vara prydda med en flätat tyg eller draperade i flera lager så att det ser ut som teaterridåer kring ansiktet. I princip alltid matchar sjalen resten av kläderna.

”Jag skulle förbjuda slöjan”

- Ja, men hennes familj kanske inte låter henne ta av sig slöjan... så det är hennes sätt att göra motstånd, försöker jag försvara kvinnan som vi sitter och betraktar genom fönstret.

Men Ahmed ger sig inte, han påstår att han inte har någon respekt för kvinnor som försöker låtsas att de är religiösa och fina, samtidigt som de, enligt honom, klär sig och beter sig slampigt.

- Om jag blev president skulle jag förbjuda slöjan, säger Khaled.

sedan inser han att det presidentskapet inte skulle bli såväl mottaget bland folk.

- Efter en dag skulle jag förmodligen bli mördad, men ändå...

Minikjolar och hårsvall a la 70-tal

Slöjan väcker starka reaktioner här, men det har inte alltid varit så. Jag minns min egen förvåning när jag såg en film från den berömda sångerskan Umm Kulthums begravningståg. Hon dog i mitten av 70-talet och var älskad över hela Egypten så cirka tre-fyra miljoner människor följde hennes kista genom Kairo. Filmen visade folkmassorna som strömmade fram läns boulevarderna, i en timme traskade folk förbi kameran. och överallt gick kvinnor i dåtidens senaste mode, kortkorta kjolar, små tröjor eller skjortor med typiskt långa kragsnibbar. Och naturligtvis upptuperade frisyrer, som tagna ur de gamla tidningarna som brukade ligga hos frisören när jag var liten. Men inga sjalar.

Förbättrar ryktet

Sedan dess har det hänt en hel del med modet. Hemma har 70-talet kommit tillbaka och försvunnit ett par gånger redan. Här har modet tagit en religiös riktning.

Men när en kvinna väl satt en sjal om håret verkar det vara fritt fram för henne att klä sig hur hon vill i övrigt.

- Nu sminkar jag mig inte så mycket och jag har alltid mer täckande kläder, säger Weeam som fattat beslutet att ta av sig sjalen.

Ett beslut som betyder att hon numera måste komma hem tidigare på kvällen än förut och att hon måste vara mer aktsam på hur hon beter sig. Risken för illasinnat skvaller och ett dåligt rykte hänger därför mer ihop med att hon inte har en bit tyg över håret än en hennes verkliga beteende.

Ett hån mot religionen?

Detta gör att kvinnor väljer sjalen oberoende av deras religiositet och det är just detta Ahmed sitter och irriterar sig över.

- Jag respekterar kvinnor med full higab, det är deras religiösa beslut. Men kvinnor som samtidigt vill se sexiga ut hånar religionen.

Ahmed är knappast konservativ, tvärtom skulle han säkert hellre vilja se kvinnan med den läckra baken utan slöja.

Själv känner jag mig ofta som en blek liten könlös pojkflicka klädd i säckiga kläder bredvid alla dessa muhaggabat. De bär mer smink i ansiktet än jag någonsin haft i mitt badrumsskåp och kläderna är så avslöjande tajta att jag blir generad. Vad är det för mening med slöjan om man samtidigt visar bröstvårtorna?

  • Comments(3)//blogg.kvinnapavift.se/#post66
Next »